Как да задаваме въпроси по интелигентен начин

Original article: http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html

Отговорности

Много уебсайтове проекта сочат към този документ в своите секции за това как да получите помощ. Това е добре, това е използването възнамерявахме — но ако сте уебмастър създаване на такава връзка за страницата си проект, моля, покажете на видно място в близост до обявлението за връзка, че ние не сме бюро за помощ за вашия проект!

Ние научихме по трудния начин, че без такова съобщение, ние ще нееднократно се притеснявала от идиоти, които мислят като публикува този документ го прави нашата работа за решаване на всички технически проблеми в света.

Ако четете този документ, защото имате нужда от помощ, а ти да си тръгне с впечатлението, можете да го получите директно от авторите на този документ, вие сте един от идиотите, за които говорим. Не ни питайте въпроси. Ние просто ще ви игнорират. Ние сме тук, за да ви покажем как да получите помощ от хора, които действително знаят за софтуера или хардуера си имаш работа с, но 99,9% от времето, което няма да бъде с нас. Ако не знаете със сигурност, че един от авторите е експерт по какво си имаш работа с, оставете ни на мира и всички ще са щастливи.

Въведение

В света на хакерите, вида на отговорите, които получавате от вашите технически въпроси зависи както от начина, по който ви задавам въпросите като от трудността на развитието на отговора. Това ръководство ще ви научи как да се задават въпроси по начин, по-вероятно да получите задоволителен отговор.

Сега, че използването на отворен код е широко разпространено, често можете да получите като добри отговори от други, по-опитни потребители, като от хакери. Това е нещо добро; Потребителите са склонни да бъде само малко по-толерантни от вида на авариите новаците често имат. И все пак, лечение на опитни потребители като хакери в начините, които препоръчваме тук като цяло ще бъде най-ефективният начин да получите полезни отговори от тях.

Първото нещо, което да се разбере е, че хакерите всъщност като твърди проблеми и добри, провокиращи мисълта въпроси за тях. Ако не го направи, нямаше да сме тук. Ако ни даде интересен въпрос да дъвче нататък ние ще бъдем благодарни да ви; добри въпроси са стимул и за подарък. Добри въпроси ни помагат да развиваме нашето разбиране, а често разкриват проблеми, ние може и да не са забелязали или помислили и за друго. Сред хакерите, «Добър въпрос!» Е силен и искрен комплимент.

Въпреки това, хакерите имат репутация за посрещане на прости въпроси с това, което изглежда като враждебност или арогантност. Понякога изглежда, че сме инстинктивно груб с новаците и невежите. Но това всъщност не е вярно.

Какво сме ние, безмилостно, е враждебен към хората, които изглежда са склонни да мислят или да направят своя собствена домашното, преди да задавате въпроси. Хората като че са мивки време — те вземат, без да дава назад, и те губя време бихме могли да са прекарали на друг въпрос по-интересно и друго лице, по-достоен за отговор. Ние наричаме хора като този «загубеняци» (и по исторически причини, ние понякога правопис).

Ние осъзнаваме, че има много хора, които просто искат да използват софтуера пишем, и които нямат интерес в изучаването на техническите подробности. За повечето хора, един компютър е просто инструмент, средство за постигане на целта; те имат по-важни неща за вършене и живее, за да живеят. Ние признаваме, че и не очаквам всички да се интересуват от техническите въпроси, които ни очароват. Въпреки това, нашият стил на отговаряне на въпроси е настроен за хора, които не вземат такъв интерес и са готови да бъдат активни участници в решаването на проблеми. Това няма да се промени. Нито пък трябва да; ако го направи, ние ще станат по-малко ефективни в нещата, които правим най-добре.

Ние сме хора (предимно) доброволци. Ние отнеме време на зает живот, за да отговори на въпроси, и от време на време сме затрупани с тях. Така че ние се филтрира безмилостно. По-специално, ние изхвърляме въпроси от хора, които изглежда, че са губещи, за да прекарат нашия въпрос отговаряне време по-ефективно, за победители.

Ако откриете тази нагласа противни, снизходително, или арогантно, проверете вашите предположения. Ние не сме ви моля да коленича до нас — в действителност, повечето от нас биха обичат нищо повече от това да се занимавам с теб като с равен и да ви посрещнем в нашата култура, ако поставите в усилието, необходимо да се направи това възможно. Но това просто не е ефективно за нас, за да се опита да помогне на хората, които не са готови да си помогнат сами. Това е ОК, за да бъдем невежи; това не е ОК, за да играе глупави.

Така че, докато това не е необходимо да се вече да е технически компетентен да привлечете вниманието от нас, тя е необходима за доказване на вида на отношение, което води до компетентност — нащрек, внимателен, наблюдателен, готов да бъде активен партньор в разработването на решение. Ако не можеш да живееш с този вид дискриминация, ние Ви предлагаме да плати някой за договор търговска подкрепа, вместо да пита хакери лично да дари помощ за вас.

Ако решите да дойдете при нас за помощ, вие не искате да бъде един от най-губещите. Вие не искате да изглежда като един, един от двамата. Най-добрият начин да се получи бърз и отзивчив отговор е да го питам като човек, с хитрост, доверие, и улики, които просто се случва да се нуждаят от помощ за един конкретен проблем.

Преди да ви помоля

Преди да зададете технически въпрос по електронната поща или в дискусионна група, или на интернет страница чат борда, направете следното:

 • Опитайте се да намерите отговор чрез търсене в архива на форума имате намерение да публикувате.
 • Опитайте се да намерите отговор чрез търсене в интернет.
 • Опитайте се да намерите отговор, като прочетете ръководството.
 • Опитайте се да намерите отговор от четене на често задавани въпроси.
 • Опитайте се да намерите отговор чрез проверка или експериментиране.
 • Опитайте се да намерите отговор чрез задаване на опитен приятел.
 • Ако сте програмист, опитайте се да намерите отговор чрез четене на изходния код.

Когато зададете въпроса си, покажете, че сте направили тези неща, първо; това ще помогне да се установи, че не сте, че е мързелив гъба и губите времето на хората. Още по-добре, покажете какво сте научили от това тези неща. Ние обичаме да отговаря на въпроси за хора, които са доказали, че могат да се научат от отговорите.

Използвайте тактики като направите едно търсене в Google по текста на каквото и съобщение за грешка, можете да получите (търсене в Google групи, както и уеб страници). Това може и да приемете направо да се определи документация или пощенски списък конец отговори на въпроса ви. Дори ако това не стане, казвайки: «Аз Гугъл на следната фраза, но не се получи нещо, което изглеждаше обещаващ» е нещо добро да се прави в електронна поща или новинарски публикации с молба за помощ, дори и само защото той записва това, което търси вона «т помощ. Той също така ще ви помогне да насочи други хора с подобни проблеми на вашия конец чрез свързване на термините за търсене на това, което се надяваме, че ще ви бъде проблем и резолюция конец.

Отделете малко време. Не очаквайте да бъде в състояние да реши сложен проблем с няколко секунди от Googling. Прочетете и разберете често задаваните въпроси, седнете, да се отпуснете и да даде на проблема като се замисли малко преди да приближава експерти. Доверете ни се, те ще бъдат в състояние да се каже от вашите въпроси колко четене и мислене, което направи, и ще бъдат по-склонни да помогне, ако са подготвени. Не веднага уволни целия си арсенал от въпроси, просто защото първо за търсене се появи без отговори (или прекалено много).

Подгответе вашия въпрос. Помисли си. Въпроси прибързани-звучащи получават прибързани отговори, или изобщо. Колкото повече се направи, за да се докаже, че след като сложи мисъл и усилия в решаването на проблема си преди да потърсят помощ, толкова по-вероятно е да се получи в действителност помощ.

Пазете се от питам грешен въпрос. Ако попитате един, който се основава на погрешни предположения, е доста вероятно да отговори с безполезно буквален отговор, докато мислене «глупав въпрос …», и да се надяваш на опита за получаване на това, което ви попита за по-скоро от това, което ви е необходимо ще ти дам един урок.

Никога не предполагайте, имате право на отговор. Вие не сте; не сте, в края на краищата, да плащат за услугата. Вие ще печелите отговор, ако го спечелят, като попита значителна, интересна и провокираща мисленето въпрос — такъв, който безусловно допринася за опита на общността, а не просто пасивно взискателни знания от другите.

От друга страна, която да е ясно, че вие сте в състояние и готови да помогнат в процеса на разработване на решение е много добро начало. «Някой ще осигури показалка?», «Каква е моята например липсва?» И «Какво място трябва да съм проверил?» Са по-склонни да се отговори, отколкото «Моля, напишете точната процедура трябва да използвам.», Защото сте която да е ясно, че сте наистина готови да завършите процеса, ако някой може просто да ви насочи в правилната посока.

Когато попитате

Изберете форум внимателно

Бъдете чувствителни при избора, където можете да зададете въпроса си. Вие сте вероятно да бъдат пренебрегнати, или отписани като губещ, ако:

 • публикувате въпроса си във форум, където това е извън темата
 • публикувате много елементарен въпрос във форум, където се очакват напреднали технически въпроси, или обратното
 • крос-пощата на твърде много и различни групи по интереси
 • публикувате лична електронна поща на някой, който не е нито един познат на твой, нито лично отговорен за решаването на проблема си

Хакерите въпроси, които са неправилно насочени, за да се опита да защити своите комуникационни канали да бъде удавен в неуместност. Вие не искате това да се случи и на теб.

Първата стъпка, следователно, е да се намерят най-подходящия форум. Отново, Google и други уеб-търсене методи са ти приятел. Използвайте ги, за да намерите уеб страницата на проекта, най-тясно свързани с хардуера или софтуера, който дава трудности. Обикновено тя ще има връзки към FAQ (често задавани въпроси) списък, и да проектира пощенски списъци и техните архиви. Тези пощенски списъци са окончателните места, за да отидат за помощ, ако вашите собствени усилия (включително четене тези често задавани въпроси можете намерени) не можете да намерят решение. Страницата на проекта може да се опише процедура бъг-отчитане, или да има линк към един; ако е така, следвайте него.

Стрелба една електронна поща на човек или форум, който не сте запознати с е рисковано в най-добрия. Например, не си мислете, че авторът на информационен уеб страница иска да бъде вашият свободен консултант. Да не се правят оптимистични предположения за това дали вашия въпрос ще бъде добре дошъл — ако не сте сигурни, да го изпрати на друго място, или да се въздържи от това изпращане на всички.

При избора на уеб форум, дискусионна група или пощенски списък, не се доверявате на името само по себе си твърде далеч; за често задавани въпроси или чартърен да провери вашия въпрос изглежда е по темата. Прочетете някои от задния трафик, преди да публикувате, така че ще получите усещане за това как се правят нещата там. В действителност, това е много добра идея да се направи търсене по ключова дума за думи, свързани с вашия проблем на дискусионна група или пощенски списък архиви преди да публикувате. Той може да ви намери отговор, и ако не е, че ще ви помогне да се формулира по-добър въпрос.

Не пушка взрив всички налични помощни канали наведнъж, това е все едно да крещи и да дразни хората. Стъпка чрез тях тихо.

Знаеш ли какво е вашата тема! Един от класическите грешки се задават въпроси за програмния интерфейс на Unix или Windows във форум, посветен на език или библиотека или инструмент, преносими между двете. Ако не разбирате защо това е грешка, че ще бъде най-добре е да не задавам въпроси, на всички, докато не го получи.

Като цяло, въпроси към един добре подбран публичен форум е по-вероятно да получите полезни отговори, отколкото еквивалентни въпроси към частна. Има няколко причини за това. Един от тях е просто размера на басейна на потенциалните респонденти. Друг е размерът на публиката; хакери биха предпочели да отговорят на въпроси, които обучават много хора от въпроси, обслужващи само няколко.

Разбираемо, квалифицирани хакери и автори на популярния софтуер вече са получавали повече от полагащия им се дял от погрешно насочени съобщения. Чрез добавяне на потопа, бихте могли в някои крайни случаи дори да бъде последната капка, която разбива гърба на камилата — доста пъти, участници в популярните проекти са оттеглили подкрепата си, тъй като обезпечение щети под формата на безполезен електронна поща трафик към техните лични сметки стана непоносима.

Stack Overflow

Търсене, след това да поиска от Stack Exchange

През последните години, на Stack Exchange общността на сайтове се очертава като основен ресурс за отговаряне технически и други въпроси, и е дори по-предпочитан форум за много проекти с отворен код.

Започнете с търсене на Google, преди да погледнете Stack Exchange; Google индексира в реално време. Има един много добър шанс някой има вече зададе подобен въпрос, и местата на Stack Exchange често са в близост до горната част на резултатите от търсенето. Ако не сте намерили нещо чрез Google, търсене отново на конкретния обект, най-подходящи за вашия въпрос (виж по-долу). Търсене с тагове може да помогне стесните резултатите.

Ако все още не сте намерили нищо, публикувате вашия въпрос на един сайт, където това е най-на-тема. Използвайте инструментите за форматиране, особено за код и се добавят етикети, които са свързани със същността на вашия въпрос (по-специално името на езика за програмиране, операционната система, или библиотеката, имате проблеми с). Ако коментатор ви пита за повече информация, да редактирате основната пост, за да го включите. Ако отговорът ви е от полза, щракнете върху стрелката нагоре, за да го upvote; ако отговор дава решение на вашия проблем, щракнете върху проверката по стрелките на глас, за да го приемат като правилен.

Stack Exchange е нараснал до над 100 обекта, но тук са най-вероятните кандидати:

Super User е за въпроси, свързани с компютри с общо предназначение. Ако вашият въпрос не е за код или програми, които можете да говорят само през мрежова връзка, то вероятно се поставя тук.

Stack Overflow е за въпроси, свързани с програмирането.

Сървър Fault е за въпроси за сървъри и мрежово администриране.

Няколко проекта имат свои специфични сайтове, включително Android, Ubuntu, TeX / LaTeX и SharePoint. Проверете сайта на Stack Exchange за нагоре-актуален списък.

Уеб и IRC форуми

Вашият местен потребителска група, или вашата дистрибуция на Linux, може да рекламира Web форум или IRC канал, където новаците могат да получат помощ. (В страни извън англоговорящите начинаещ форуми все още са по-склонни да бъдат пощенски списъци.) Това са добри първи места, за да питат, особено ако смятате, че може да се спъна в един сравнително прост или често срещан проблем. Рекламирана IRC канал е отворена покана да се задават въпроси има и често се отговори в реално време.

В действителност, ако имаш програма, която ви дава проблеми от дистрибуционния Linux (както е обичайно днес), тя може да бъде по-добре да попитам в дистрибуцията на форум / списък, преди да опитате програмата форум проект / списък. Хакери на проекта може просто да се каже, «да се използва нашия Билд».

Преди публикуване на всяка уеб форум, проверете дали това има функция за търсене. Ако това се случи, опитайте няколко търсения по ключови думи за нещо като вашия проблем; тя просто може да помогне. Ако се направи общо търсене Web преди (както трябва да имате), търсене на форума, така или иначе; вашия уеб-широк търсачката не може да има всичко на този форум индексирани наскоро.

Налице е нарастваща тенденция за проекти, които да са в подкрепа на потребителя в продължение на Web форум или IRC канал, с електронна поща запазени повече за трафик развитие. Така че гледам за тези канали първо, когато се търси проектно-конкретна помощ.

Като втора стъпка, използвайте проекта пощенски списъци

Когато даден проект има развитие пощенски списък, пишете на пощенския списък, а не на отделни програмисти, дори ако смятате, че знам кой е най-добре да отговори на въпроса ви. Проверете в документацията на проекта и неговата начална страница за адреса на даден проект пощенски списък, и да го използвате. Има няколко добри причини за тази политика:

Всеки въпрос, достатъчно добър, за да се помоли на един разработчик също ще бъде от полза за цялата група. Обратно, ако подозирате, че вашият въпрос е твърде тъп за пощенския списък, това не е извинение, за да тормозят индивидуални разработчици.

Задаването на въпроси в списъка разпределя товара между разработчиците. Индивидуалният разработчика (особено ако той е ръководител на проекта) може да е твърде зает, за да отговори на вашите въпроси.

Повечето пощенски списъци са архивирани и архивите се индексират от търсачките. Ако попитате вашия въпрос по-списък и го е отговорено, бъдещ питащият може да намерите вашия въпрос и отговорът в мрежата, вместо да го питам отново.

Ако някои въпроси се разглеждат, за да се помоли често, разработчиците могат да използват тази информация за подобряване на документацията или на самия софтуер, за да бъде по-малко объркващо. Но ако тези въпроси са задавани в частна, никой не е пълната картина на това, което се задават въпроси най-често.

Ако един проект има както «потребител» и «програмист» (или «хакер») пощенски списък или уеб форум, и не сте хакване на кода, да зададете в списъка «потребител» / форум. Не си мислете, че ще бъде добре дошъл в списъка на разработчика, където те са склонни да изпитват вашия въпрос като шум нарушава техния разработчик трафик.

Въпреки това, ако сте сигурни, че вашият въпрос е не-тривиално, и вие няма да получите никакъв отговор в списък «потребител» / форум за няколко дни, опитайте «възложител» един. Вие ще бъде добре посъветвани да се крият там за няколко най-малко преглед на последните няколко дни на архивирани съобщения, за да се научат на местните преди публикуване (всъщност това е добър съвет за всеки частен или полу-частно списък).

Ако не можете да намерите пощенски списък с адреси на даден проект, но виждате само адреса на отговорника на проекта, давай напред и да пишете на отговорника. Но дори и в този случай, не си мислете, че в пощенския списък не съществува. Споменете във вашата електронна поща, която сте опитвали и не можах да намеря подходящия пощенския списък. Също така спомена, че нямате нищо против да има вашето съобщение изпращано и на други хора. (Много хора вярват, че частната електронна поща трябва да остане поверителна, дори и ако няма нищо тайно в нея. Позволявайки на вашето съобщение да се изпраща ви даде кореспондент на избор за това как да се справят с вашата електронна поща.)

Използвайте съдържателни, специфични хедъри

На пощенски списъци, дискусионни групи или уеб форуми, на заглавната тема е твоята златна възможност да се привлече вниманието на квалифицирани експерти в около 50 знака или по-малко. Не го губете на бръщолевене като «Моля, помогнете ми» (съобщения с теми като това се изхвърля от рефлекс). Не се опитвайте да ни впечатлите с дълбочината на вашата мъка; използвате пространството за супер-сбито описание на проблема, вместо.

Един добър конвенция за хедъри, използван от много организации Техническа поддръжка, е «обект — отклонение». The «обект» част определя какво нещо или група от неща е като проблем, и «отклонение» част описва отклонението от очакваното поведение.

Глупо:
ПОМОГНЕТЕ! Video не работи правилно на моя лаптоп!

Смарт:
X.org 6.8.1 деформирана курсора на мишката, Fooware MV1005 клип. чипсет

Смартер:
X.org 6.8.1 курсора на мишката върху Fooware MV1005 клип. чипсет — е уродливо

Процесът на писане на «обект-отклонение» описанието ще ви помогне да организирате вашето мислене за проблема по-подробно. Какво е засегнат? Просто курсора на мишката или други графики също? Това ли е специфична за X.org версия на X? До версия 6.8.1? Това ли е специфична за Fooware видео чипсети? За да моделира MV1005? Хакерът, който вижда резултатът може веднага да разбере какво е, че имате проблем с и проблема, който срещате, с един поглед.

По-общо казано, представете си, погледнете в индекса на архив на въпроси, само с предмет линии, които показват. Направете своя сюжетната линия отразява вашия въпрос достатъчно добре, че следващия човек на архива с въпрос подобен на твоя ще бъде в състояние да следват нишката до отговора, а не публикувате отново въпроса.

Ако ви задам един въпрос в един отговор, не забравяйте да се промени сюжетната линия, за да покаже, че сте питам един въпрос. А сюжетната линия, която изглежда като «тест» или «нов бъг» е по-малко вероятно да привлече полезни количества от внимание. Също така, намалявам котировка на предишни съобщения до минимум в съответствие с в нови читатели.

Не просто удари отговор на списъка със съобщения, за да започне изцяло нов конец. Това ще ограничи вашата аудитория. Някои четци на електронна поща, като пес, позволяват на потребителя да сортирате по конец и след това се скрие съобщения в нишка чрез сгъване на конец. Хората, които правят, че никога няма да видят вашето съобщение.

Промяна на темата не е достатъчно. Пес, а вероятно и други читатели поща, поглежда друга информация в заглавията на електронната поща, за да го зададете на един конец, а не на сюжетната линия. Вместо да започне изцяло нова електронна поща.

На уеб форуми на правилата за добра практика са малко по-различни, защото съобщенията обикновено са много по-тясно свързани с конкретни теми за дискусия и често невидими извън тези теми. Смяна на обекта, когато питам един въпрос в отговор не е от съществено значение. Не всички форуми дори позволяват отделен предмет линии на отговора, и почти никой не ги чете, когато те правят. Въпреки това, задаване на въпрос в един отговор е съмнителна практика само по себе си, защото тя ще бъде видян само от тези, които гледат тази тема. Така че, освен ако не сте сигурни, че искате да попитам само на хората в момента са активни по темата, започнете нов.

Направете го лесно да се отговори

Довършителни вашата заявка с «Моля, изпратете Вашия отговор на …» го прави доста малко вероятно вие ще получите отговор. Ако не може да бъде притеснявана да вземе дори и няколко секунди, необходими за създаване на правилен отговор-To заглавна част в пощата си агент, ние не може да бъде притеснявана да вземе дори и за няколко секунди, за да мисля за вашия проблем. Ако вашият мейл програма не позволява това, може да получи по-добра програма за поща. Ако вашата операционна система не поддържа всички имейл програми, които позволяват това, да получите по-добра операционна система.

В уеб форуми, с молба за отговор по електронна поща е направо грубо, освен ако не смятате, че информацията може да бъде чувствителна (и някой ще, по някаква неизвестна причина, можете да, но не и целия форум го знаят). Ако искате имейл копие, когато някой отговори по темата, да поиска от Web форума го изпрати; тази функция се поддържа почти навсякъде в рамките на опции като «гледам тази тема», «изпращане на електронна поща на отговорите», и т.н.

Напиши ясно, граматическа, правилно-лимец език

Ние открихме, от опит, че хората, които са небрежни и немарливи писатели обикновено са небрежни и немарливи при мислене и кодиране (достатъчно често, за да заложите, все пак). Отговаряйки на въпроса за безгрижни и помия мислители не е възнаграждаване; бихме предпочели прекарваме времето си другаде.

Така изразяване вашия въпрос ясно и добре, е важно. Ако не може да бъде притеснявана да направим това, ние не може да се направи труда да се обърне внимание. Прекарат допълнителни усилия, за да полира вашия език. То не трябва да бъде твърда или формално — всъщност, хакерската култура оценява неформалния, жаргонен и хумористичен език, използван с точност. Но трябва да бъдем точни; Трябва да има някаква индикация, че си мислиш и се обръща внимание.

Правописа, пунктуацията, и се възползва правилно. Да не се обърка «своята» с «е», «свобода» с «загубят», или «дискретни» с «дискретна». Не вид във всички CAPS; това се чете като викане и счита за грубо. (Всичко Смолс е само малко по-малко досадни, тъй като е трудно да се чете. Алън Кокс може да се размине с него, но не можеш.)

По-общо казано, ако пишете като полу-грамотни гаф вие най-вероятно ще бъдат игнорирани. Така че не се използват за незабавни съобщения комбинации. «Ти» като «ти» ви кара да изглеждате като полуграмотни гаф да спаси две цели клавиши. Още по-лошо: писане като l33t скрипт хлапе hax0r е абсолютната целувката на смъртта и гарантира ще получите нищо, но каменно мълчание (или, в най-добрия, струпване помага на презрение и сарказъм) в замяна.

Ако ви се задават въпроси във форум, който не използва родния си език, вие ще получите в ограничен размер на застой за правописни и граматични грешки — но без допълнително застой на всички за мързел (и да, ние обикновено могат да забележат тази разлика). Също така, освен ако не знаете какви езици си респонденти са, пиша на английски. Заетите хакери са склонни просто да изплакнете въпроси в езици, които не разбират, а английският е работен език на Интернет. С написването на английски да сведете до минимум шансовете си, че вашият въпрос ще бъдат изхвърлени непрочетено.

Ако пишете на английски, но това е втори език за вас, това е добра форма на вниманието на потенциални респонденти към потенциалните затруднения езикови и възможности за получаване на около тях. Примери:

Английският език не е моят роден език; Моля, извинете печатни грешки.

Ако говорите $ ЕЗИК, моля пишете ми / PM; I може да се нуждаят от помощ превода на въпроса ми.

Аз съм запознат с техническите термини, но някои жаргонни изрази и идиоми са трудни за мен.

Аз бях написал въпроса ми в $ език и английски език. Ще се радвам да се преведат отговори, ако използвате само една или друга страна.

Изпратете въпроси в достъпни, стандартни формати

Ако направите вашия въпрос изкуствено трудно да се чете, е по-вероятно да бъде приет отново в полза на една, че не е така. И така:

Изпрати обикновен текст поща, а не HTML. (Това не е трудно да се изключи HTML.)

MIME прикачени файлове обикновено са ОК, но само ако те са реално съдържание (като прикачен файл с изходен код или кръпка), а не само шаблон, генерирани от вашия мейл клиент (например друго копие на вашето съобщение).

Не изпращайте електронна поща, в която цели параграфи са единични умножение и увити линии. (Това го прави много трудно да се отговаря само част от съобщението.) Да предположим, че вашите респонденти ще бъдат четене поща на целия 80-герой текстови дисплеи и определени вашата линия обвивка съответно, към нещо по-малко от 80.

Въпреки това, не увийте данни (като лог файл сметища или сесия преписи) по всяко широчина фиксирана колона. Данните трябва да бъдат включени като-е, така респондентите могат да имат доверие, че те виждат това, което видях.

Не изпращайте MIME кодиране Цитирано-печат на форум на английски език. Това кодиране може да бъде необходимо, когато се публикуване на език, ASCII не покрива, но много от електронната поща агенти не го поддържат. Когато те се разбиват, всички тези = 20 глифове пръснати из текста са грозни и разсейващи — или може активно саботират семантиката на вашия текст.

Никога, никога не очаквам хакери да могат да четат затворени собственически формати на документи като Microsoft Word или Excel. Повечето хакери реагират на тези толкова добре, колкото бихте направили, за да има една купчина пара свинска тор дъмпинг на прага ви. Дори и когато те могат да се справят, те негодуват се налага да правя така.

Ако сте изпращане на електронна поща от една машина Windows, изключете проблемни «Смарт Цитати» функция на Microsoft (От Инструменти> Опции за автокоригиране, изчистете умни кавички отметката под Автоформат, докато пишете.). Това е така, вие ще избегнете поръсване боклук символи чрез вашата поща.

В уеб форуми, не злоупотребявайте «усмивка» и «HTML» функции (когато те са до момента). A усмивка или две обикновено е OK, но цветна фантазия текст тенденция да накара хората да мислят, че са куци. Сериозно употребяват твърде много усмивки и цветове и шрифтове ще ви накарат да излизам като прозвучал тийнейджърка, която по принцип не е добра идея, освен ако не се интересуват повече от секс, отколкото отговори.

Ако сте с помощта на пощенски клиент графично-потребителски интерфейс като Netscape Messenger, MS Outlook, или им пасмина, пазете се, че това може да наруши тези правила, когато се използва с настройките по подразбиране. Повечето такива клиенти имат меню-базирани «View Source» команда. Използвайте това за нещо във вашия изпратена поща папка, удостоверяващ изпращането на обикновен текст без ненужно прикрепен боклук.

Бъдете точни и информативен за проблема си

 1. Опишете симптомите на вашия проблем или бъг внимателно и ясно.
 2. Опишете (каквото машина, OS, приложението) средата, в която това се случва. Осигуряване на разпределение и освобождаване нивото на продавача (например: «Fedora Core 7″, «Slackware 9.1″ и т.н.).
 3. Опишете изследването, което направи, за да се опитате да разберете проблема, преди да зададе въпроса.
 4. Опишете диагностични стъпки, които сте направили, за да се опитам да формулирам проблема себе си, преди да зададе въпроса.
 5. Опишете всички евентуално съответните последните промени във вашия компютър или софтуер конфигурация.
 6. Ако изобщо е възможно, да осигури начин да се възпроизведе проблема в контролирана среда.
 7. Дайте най-доброто, което можете да се предвидят въпроси хакер ще питат и отговори на тях по-рано във вашата молба за помощ.

Даване хакери способността да се възпроизведе проблема в контролирана среда е особено важно, ако докладвате нещо, което мисля, че е бъг в кода. Когато направите това, шансовете ви за получаване на полезен отговор и скоростта, с която те са склонни да получите този отговор едновременно да подобри значително.

Саймон Тетхем е написал отлична есе на тема Как да докладват за грешки ефективно. Аз силно препоръчваме ви да го прочетете.

Звукъ не е прецизен

Трябва да бъдем точни и информативни. Този край не се обслужва от просто дъмпинг огромни обеми от код или данни в искане на помощ. Ако имате голям, сложен тест случай, че се къса програма, опитайте се да го отрежете и да го направи възможно най-малки.

Това е полезно, за най-малко три причини. Първо: да бъде забелязан да инвестира усилия в опростяване на въпроса го прави по-вероятно вие ще получите отговор: опростяването на въпроса прави по-вероятно вие ще получите полезен отговор. Трето: В процеса на рафиниране на вашия доклад за грешка, може да се развие коригиране или временно решение сами.

Не бързайте да се твърди, че сте открили бъг

Когато имате проблеми с част от софтуера, не твърдя, вие сте открили грешка, освен ако не са много, много сигурен в земята ви. Съвет: ако не може да осигури източник-код пластир, който решава проблема, или тест регресия спрямо предишната версия, която демонстрира неправилното поведение, най-вероятно не са достатъчно сигурни. Това се отнася за уеб страници и документи, твърде; ако сте намерили документация «бъг», трябва да се предоставят подмяна на текст и страници, които трябва да продължават.

Не забравяйте, че има и много други потребители, които не се радват на вашия проблем. В противен случай щеше да научи за него по време на четене на документация и търсене в мрежата (вие го направил преди оплаквам, нали?). Това означава, че най-вероятно това си ти, който се прави нещо нередно, а не на софтуера.

Хората, които пишат софтуера работят много усилено, за да я накара да работи възможно най-добре. Ако твърдите, че сте намерили бъг, ще се поставя под съмнение тяхната компетентност, което може да обиди някои от тях, дори ако те са правилни. Това е особено недипломатичен да крещи «бъг» в сюжетната линия.

Когато питам въпроса ви, той е най-добре да пиша, сякаш вие поемате вие правите нещо нередно, дори ако сте частно сигурен, че сте намерили действително бъг. Ако наистина има бъг, ще чуете за него в отговора. Пусни го, така че хората от поддръжката ще искат да ти се извиня, ако грешката е реална, а не толкова, че ще ги дължа извинение, ако сте побъркани.

Не е заместител за това си домашното

Някои хора, които са изпаднали, че те не трябва да се държи грубо или арогантно, с настояване за отговор, се оттеглят до другата крайност на унижение. «Знам, че съм само един жалък начинаещ загубеняк, но …». Това е разсейващо и безполезно. Това е особено дразнещо, когато това е съчетано с неяснота относно действителния проблем.

Не губете времето си, или наш, на сурови примати политиката. Вместо това, да представи на фона факти и вашия въпрос толкова ясно, колкото можете. Това е един по-добър начин да се позиционира, отколкото от унижение.

Понякога уеб форуми имат отделни места за начинаещ въпроси. Ако смятате, че имате един начинаещ въпрос, просто отидете там. Но не пълзя и там.

Опишете симптомите на проблема, а не Вашите предположения

Това не е полезно да кажете на хакерите какво мислите причинява проблема си. (Ако си диагностични теории са такива гореща неща, ще бъдеш ли консултация другите за помощ?) Така че, уверете се, че сте ги казвам суровите симптомите на това, което се обърка, отколкото си интерпретации и теории. Нека ги направи тълкуването и диагнозата. Ако смятате, че е важно да се посочи вашето предположение, ясно го етикетират като такива и опишете защо този отговор не работи за вас.

Глупо:
Аз съм се върна към гръб грешки SIG11 на ядрото компилира, и подозирам, тънка като косъм пукнатина на една от следите на дънни платки. Какво е най-добрият начин да се провери за тези?

Смарт:
Моят дом построен K6 / 233 на FIC-PA2007 дънна платка (VIA Apollo VP2 чипсет) с 256 MB Corsair PC133 SDRAM започва получаване на грешки често SIG11 около 20 минути след прекъсване на захранването по време на курса на ядрото компилира, но никога в първите 20 минути . Ребут-ване не се рестартира на часовника, но захранване надолу за една нощ прави. Смяна изложени всички RAM не помогна. Съответната част от типичен дневник компилация сесия следва.

От предходната точка изглежда да е труден за много хора да се разбере, тук е една фраза, за да ви напомня: «Всички диагностици са от Мисури.» Официалното мото на тази държава на САЩ е «Покажи ми» (спечелил през 1899 г., когато конгресмен каза: «Аз идвам от страна, която повдига царевица и памук и cockleburs и демократите, и пенлива красноречие нито убеждава, нито ме удовлетворява. Съм от Мисури. имаш да ми покаже. «) В случай диагностици», това не е въпрос на скептицизъм, а по-скоро буквален, функционалната необходимост да се види това, което е възможно най-близо до една и съща суровина доказателства, че виждате ли, по-скоро от вашите предположения и обобщения. Покажете ни.

Опишете симптомите Вашият проблем е в хронологичен ред

Улики най-полезните в фигуриращ нещо, което се е объркало често се коренят в събитията непосредствено преди. Така че, сметката ви трябва да описва точно това, което си направил, и това, което машината и софтуера е направил, което води до скандал. В случай на процеси от командния ред, като лог на сесията (например, като използвате помощната програма скрипт) и цитира съответните двадесет или така линии е много полезен.

Ако програмата, която се взриви върху теб има диагностични възможности (като -v за многословно), опитайте се да изберете опции, които ще добавят полезна информация за отстраняването на стенограмата. Не забравяйте, че още не е непременно по-добре; Опитайте се да изберете ниво на грешки, която ще информира отколкото удавяне читателя в боклуци.

Ако сметката ви завършва като дълго (повече от около четири точки), може да е полезно да се накратко посочва проблем до върха, а след това следвайте с хронологичен разказ. По този начин хакерите ще знаят какво да гледате в четене профила си.

Опишете целта, а не стъпка

Ако се опитвате да разберете как да се направи нещо (за разлика от отчитането на грешки), започват с описание на целта. Само тогава се опише конкретен стъпка към това, че са блокирани на.

Често хората, които имат нужда от техническа помощ имат цел на високо равнище в ума и се заби върху това, което те мислят, че е един конкретен път към целта. Те идват за помощ със стъпка, но не осъзнават, че пътят не е наред. Това може да отнеме значителни усилия, за да мине покрай това.

Глупо:
Как мога да получа цвят-берач на програмата FooDraw да вземе шестнадесетичен RGB стойност?

Смарт:
Опитвам се да се замени таблицата с цветове върху изображение с ценностите на моя избор. Точно сега единственият начин мога да видя да направите това е, като редактирате всеки слот на маса, но не мога да получите Color Picker FooDraw да вземе шестнадесетичен RGB стойност.

Втората версия на въпроса е умен. Тя дава възможност за отговор, който предполага инструмент по-подходящи за задачата.

Не питайте хората да отговорите, като лично е-мейл

Хакерите смятат, решаване на проблеми трябва да са публични, прозрачен процес, през който първи опит в отговор могат и трябва да бъдат коригирани, ако някой по-знаещи забелязва, че тя е непълна или неточна. Също така, помощници получават някои от наградата си за това, че респондентите от бъдеш видян, че е компетентен и знаещ от техните връстници.

Когато ви помоля за частен отговор, вие сте нарушаване както на процеса и наградата. Не прави това. Това е избор на респондента дали да отговаряте частно — и ако го направи, това е обикновено, защото той мисли, че въпросът е твърде болен, получени или очевидно за да бъде интересен за другите.

Има едно ограничено изключение от това правило. Ако смятате, че въпросът е такъв, че има вероятност да получите много отговори, които са тясно подобно, тогава магическите думи са «електронна поща мен и аз ще обобщя отговорите за групата». Той е учтив, за да се опита да спаси в пощенския списък или дискусионна група наводнение на идентични по същество постинги — но трябва да спазваме обещанието, да обобщим.

Бъдете изрично за вашия въпрос

Отворени въпроси са склонни да се възприема като мивки безсрочни време. Тези хора най-вероятно да бъде в състояние да ви даде полезен отговор също са най-натоварените хора (дори и само защото те вземат на най-много се работи). Хората като че са алергични към безсрочни мивки от време, като по този начин те са склонни да бъдат алергични към отворени въпроси.

Вие сте по-вероятно да получите полезен отговор, ако са изрично за това, което искате да направите анкетираните (представете указатели, изпрати код, проверка на кръпка, каквото). Това ще съсредоточи усилията си и мълчаливо се сложи горна граница на време и енергия, ответник трябва да се разпределят за да ви помага. Това е добре.

За да разбере света експертите живеят в, мисля за експертиза като изобилен ресурс и време, за да отговорят по най-оскъден един. Колкото по-малко на ангажимент път, когато мълчаливо поиска, толкова по-вероятно е да получите отговор от някой наистина добър и много зает.

Така че това е полезно да се оформят вашия въпрос за свеждане до минимум на ангажимента на времето, необходимо за един експерт, че полето да — но това често не е едно и също нещо, тъй като опростяване на въпроса. Така, например, «Бихте ли да ми дадете указател към добро обяснение на X?» Обикновено е по-умен, отколкото въпрос «Бихте ли обяснили X, моля?». Ако имате някаква неизправност код, то обикновено е по-умен да поиска някой да обясни какво не е наред с него, отколкото да се помолете някой да го оправи.

Когато питам за код

Не питай другите да трасира разбити кода си, без да дава намек какъв вид проблеми, за който трябва да се търси за. Публикуване на няколко стотин реда код, казвайки: «тя не работи», ще ви обърна внимание. Публикуване на десетина реда код, казвайки: «след ред 7 Аз очаквах да видя <х>, но вместо <у> настъпило» е много по-вероятно да получите отговор.

Най-ефективният начин да бъдем точни за проблем с код е да се осигури минимален бъг-демонстриране тест. Какво е минимален тест? Това е илюстрация на проблема; достатъчно код да проявяват нежелана поведение и не повече. Как да направите минимален тест? Ако знаете какво линия или част от код е производство на проблемното поведение, да направи копие от него и добавете достатъчно подкрепа код за получаване на пълен пример (т.е. достатъчно, че източникът е приемливо за компилатор / интерпретатор / каквото и приложение да преработва) . Ако не можете да го ограничите до определена точка, да направи копие на източника и да започне премахването на парченца, които не влияят на проблемно поведение. По-малката си минимален тест случая е, толкова по-добре (виж раздел, наречен «Звук не е прецизност»).

Генериране на много малък минимален тест случай не винаги ще бъде възможно, но се опитва да е добра дисциплина. Тя може да ви помогне да научите какво трябва да се реши проблема по своему — и дори когато това не стане, хакерите обичат да се види, че сте опитали. Това ще ги направи по-отзивчиви.

Ако просто искате преглед на кода, да кажем колкото отпред, и не забравяйте да се спомене кои области смятате, че може да се наложи особено мнение и защо.

Не публикувайте домашните въпроси

Хакерите са добри в опетняване на домашните въпроси; повечето от нас са ги направили сами. Тези въпроси са за вас, за да се получи, така че ще се поучим от опита. Това е ОК, за да питам за съвети, но не и за цялостни решения.

Ако подозирате, че са преминали на домашното въпрос, но не можем да го решим, така или иначе, опитайте се пита в потребителска група форум или (в краен случай) в списък «потребител» / форум на даден проект. Въпреки че хакерите ще го забележат, някои от най-напредналите потребители могат да най-малко ви подскажа.

Режат безсмислени запитвания

Не се поддавайте на изкушението да затворите вашата молба за помощ с семантично-нулеви въпроси като «Може ли някой да ми помогне?» Или «Има ли отговор?» Първо: ако сте написали описанието на проблема наполовина компетентно, като закрепено върху въпроси са в Най-добрият излишно. Второ: защото те са излишни, хакерите ги намират за досадно — и е вероятно да се върне логически безупречно, но пренебрежително отговори като «Да, вие може да се помогне» и «Не, няма спасение за вас.»

Като цяло, пита Да-или-без въпроси е добро нещо, за да се избегне, освен ако не искате да-или-не отговор.

Не флаг вашия въпрос като «Спешно», дори ако това е за вас

Това си е твой проблем, а не наш. Твърдейки, че спешно е много вероятно да е контра-продуктивно: повечето хакери просто ще изтрият такива съобщения като груби и егоистични опити да предизвикват незабавно и специално внимание. Освен това, думата «Спешна» (и други подобни опити, за да вземете вниманието в сюжетната линия) често предизвиква спам филтри — вашите получатели може никога да не видят това на всички!

Има едно полу-изключение. Тя може да бъде си струва да споменем, ако сте с помощта на програмата в някои високо-профил място, едно, че хакерите ще се вълнува; в такъв случай, ако сте под натиска на времето, а вие казвате, така учтиво, хората могат да получат достатъчно заинтересовани да отговори по-бързо.

Това е нещо много рисковано да се направи, обаче, тъй като метричен хакерите «за това, което е вълнуващо вероятно се различава от твоята. Публикуване от Международната космическа станция ще се ползва, за пример, но публикуване на името на усещане-добра благотворителна или политическа кауза почти със сигурност би не. В действителност, публикуване «Спешно: Помогнете ми спаси размити малки тюленчета!» Надеждно ще ви отбягват или фламбирани дори от хакери, които смятат, размити малки тюленчета са важни.

Ако намерите този тайнствен, прочетете отново останалата част на този как да многократно, докато не го разбирам, преди да публикувате нещо.

Учтивост Никога не боли, а понякога помага

Бъди учтив. Използвайте «моля» и «Благодаря ви за вниманието» или «Благодаря за вашето внимание». Направете го ясно оценявате време хората прекарват ви помагат безплатно.

За да бъда честен, това не е толкова важно, колкото (и не може да замести) е граматична, ясна, точна и описателна, избягване на патентовани формати и др .; хакерите като цяло по-скоро биха се донякъде безцеремонен, но технически остри доклади за грешки, отколкото учтиви неяснота. (Ако това ви озадачава, не забравяйте, че ние ценим въпрос от това, което тя ни учи.)

Въпреки това, ако имаш вашите технически патици в един ред, учтивост прави увеличи шансовете си за получаване на полезен отговор.

(Трябва да се отбележи, че само сериозно възражение, които сме получили от ветерани хакери към това HOWTO е по отношение на предишната ни препоръка да се използва «Благодаря предварително». Някои хакери се чувстват това загатва за намерението си да не благодаря на никого след това. Нашата препоръка е или да кажем «благодаря предварително» първи и благодаря на отговорилите по-късно, или да изразят учтивост по различен начин, като например с думите «благодаря ви за вниманието» или «благодаря за вашето внимание».)

Последващи действия във връзка с кратка бележка на разтвора

Изпрати бележка след проблемът е решен за всички, които са ви помогнали; нека разбере как тя излезе и им благодаря отново за помощта им. Ако проблемът не бъде привлечен от общ интерес в пощенски списък или група по интереси, че е подходящо да публикувате Последвал там.

Оптимално, отговорът трябва да бъде нишката започна с първоначалния въпрос командироването, и трябва да са «постоянни», «РЕШЕНИ» или също толкова очевидно, етикет в сюжетната линия. На пощенски списъци с бърз обрат, потенциален ответник, който вижда конец за «Проблем X» завършва с «Проблем X — Решено» не знае да губи неговото / нейното време, дори четенето на резбата (освен ако (а) той лично намира Проблем X интересно ) и може да се използва това време решаването на друг проблем.

Вашият последващ не трябва да бъде дълъг и участие; просто «Здравей — беше неуспешен мрежов кабел! Благодаря на всички. — Бил «ще бъде по-добре от нищо. В действителност, един кратък и сладък резюме е по-добре, отколкото дълъг дисертация, освен ако разтворът има реални технически дълбочина. Кажете какво действие е решила проблема, но вие не трябва да се преиграе цялата последователност отстраняване на проблеми.

За проблеми с някои дълбочина, че е подходящо да публикувате резюме на историята за отстраняване на неизправности. Опишете своя окончателен изявление проблем. Опишете какво е работил като решение, и да посочи предотвратими слепи алеи след това. Слепите алеите трябва да идват след правилното решение и други обобщаващи материала, а не превръщането на последващите действия в детективска история. Назовете имената на хората, които са ви помогнали; ще станем приятели по този начин.

Освен, че е учтив и информативни, този вид на последващ ще помогне на другите да търсят архива на / дискусионната група / форума пощенския списък, за да се знае точно кое решение ти помогна и по този начин също може да им помогне.

На последно място, и не на последно място, този вид на последващ помага всеки, който подпомага чувствам удовлетворяващо чувство на затваряне за проблема. Ако не сте Techie или хакер себе си, доверете ни се, че това чувство е много важно да се гурута и експерти ви подслушват за помощ. Проблем разкази, които пътека разстояние в нерешен нищото са обезсърчаващи неща; хакери сърбят да ги видите решен. Репутацията, че надраскване, че сърбят печели ще бъде много, много полезни за вас следващия път, когато се наложи да зададете въпрос.

Помислете как може да сте в състояние да попречи на другите със същия проблем в бъдеще. Запитайте се дали документация или FAQ кръпка ще помогне, и ако отговорът е да изпратите този пластир на отговорника.

Сред хакерите, този вид на добро поведение последващ всъщност е по-важно, отколкото конвенционалните вежливост. Това е как можете да получите добра репутация за да играете добре с другите, които могат да бъдат много ценен актив.

Как да се тълкува отговори

RTFM и STFW: Как да ти кажа съм Сериозно прецаках

Налице е едно древно и свети традиция: ако получите отговор, че чете «RTFM», човекът, който е изпратил това смята, че трябва да са прочели The Fucking Manual. Той или тя е почти със сигурност прав. Отиди да го прочете.

RTFM има по-малък роднина. Ако получите отговор, че чете «STFW», лицето, което го е изпратил смята, че трябва търсихте The Fucking Web. Той или тя е почти със сигурност прав. Иди го търси. (В по-мек вариант на това е, когато се казва «Google е твой приятел!»)

В уеб форуми, вие също може да се каже да търся във форум архивите. Всъщност, някой може дори да бъде така любезен да предостави указател към предишния нишката, където е решен този проблем. Но не разчитайте на това съображение; направите своя архив-търсене, преди да кандидатства.

Често, лицето ви казва да направите търсене има ръководство или уеб страница с информация, която трябва отворен, и го гледа, когато той или тя видове. Тези отговори означават, че той мисли, че (а) информацията, която ви трябва, е лесно да се намери, и (б), вие ще научите повече, ако ви търсят за информация, отколкото ако сте го хранят с лъжичка към вас.

Вие не трябва да се обиди от това; по стандартите на хакерски, вашият респондент ви показва груб вид отношение, просто не ви игнорира. Вместо това трябва да сме благодарни за това бабешки доброта.

Ако ти не разбираш …

Ако вие не разбирате отговора, не веднага скача обратно търсене на изясняване. Използвайте същите инструменти, които сте използвали, за да се опита и да отговорим на първоначалния си въпрос (ръководства, често задавани въпроси, интернет, опитни приятели), за да се разбере отговора. След това, ако все пак се наложи да поиска разяснения, показват това, което сте научили.

Например да предположим, че аз ви кажа: «Това звучи като имаш заседнал; вие ще трябва да го изчистите «След това: тук е лош последващ въпрос:».? Какво е» Ето един добър последващ въпрос:» Добре, прочетох на страницата мъж и zentries са споменати само при -Z и -p превключва . Никой от тях не казва нищо за изчистването. Дали е едно от тях или аз съм липсва нещо тук? »

Справяне с грубостта

Голяма част от това, което изглежда като грубост в хакерските среди не е предназначен да даде престъпление. Вместо това, тя е продукт на преки, пробитите най-глупостите комуникации стил, че е естествено за хората, които са по-загрижени за решаването на проблеми, отколкото вземане на другите да се чувстват топли и размита.

Когато възприемаме грубост, се опита да реагира спокойно. Ако някой е наистина действа, то е много вероятно старши лице от списъка или новинарската група или форум ще му се обадите на него. Ако това не се случи и вие избухвате, то е вероятно, че лицето, което го изгуби в се държи в рамките на нормите на хакерската общност и ще се счита за виновен. Това ще навреди на шансовете си за получаване на информация или помощ, която искате.

От друга страна, от време на време ще се натъкнете грубост и позьорство, че е съвсем безвъзмездно. The флип-страна на горното е, че тя е приемлива форма да шлем реални престъпници доста трудно, дисекция тяхното лошо поведение с остър вербален скалпел. Бъдете много, много сигурен на земята ти, преди да се опитате това, обаче. Границата между поправяне на грубост и започване на безсмислено flamewar е достатъчно тънък, че самите хакери не рядко грешка в него; ако сте начинаещ или аутсайдер, шансовете ви за избягване на такава грешка са ниски. Ако сте след информация, а не за забавление, това е по-добре да запази пръстите от клавиатурата, отколкото да рискувам.

(Някои хора твърдят, че много хакери имат лека форма на аутизъм или синдром на Аспергер, и всъщност са изчезнали някои от мозъчната схема, която смазва «нормалното» човешко социално взаимодействие. Това може или не може да е истина. Ако не сте на себе си хакер , тя може да ви помогне да се справят с нашите странности, ако мислиш за нас, тъй като е с увреден мозък Давайте ние не ще се грижи;.. сме искали да бъде каквото и да е, ние сме, и като цяло имат по-здравословен скептицизъм относно клиничните етикети).

В следващия раздел, ние ще говорим за различен въпрос; вида на «грубост» вие ще видите, когато се държат зле.

На не реагират как

Коефициентите са, че ще прецакаш няколко пъти на хакерски форуми на общността — по начини, описани в тази статия, или нещо подобно. И ще се каже точно как се прецаках, евентуално с цветни шегата настрана. В публично.

Когато това се случи, най-лошото нещо, което можете да направите, е да хленча за опита, твърдят, че са били атакувани вербално, извинения за търсенето, крещи, задръжте дъха си, заплашват съдебни дела, се оплакват на работодателите на хората, оставят тоалетната седалка нагоре и т.н. Вместо това, ето какво да направите:

Преодолей го. Това е нормално. В действителност, това е здравословно и подходящо.

Стандартите на Общността, не се поддържат: Те се поддържат от хора, активно прилагането им, на видно място, в обществото. Не хленча, че всички критики трябва да са били превозени чрез частен Е-мейл: Това не е как тя работи. Също така не е полезно да настоявам да съм бил лично обиден, когато някой коментира, че един от вашите твърдения не е наред, или че неговите възгледи се различават. Тези, които са губещи нагласи.

Има хакерски форуми, където, от някакъв заблуден чувство за хипер-учтивост, участниците са забранени от публикуване всяко откриване на неизправности с чужда мнения, и каза: «Не казвай нищо, ако сте склонни да помогне на потребителя. «Полученият отпътуване на участниците да другаде ги кара да слезе в безсмислен брътвеж и да стане безполезен като технически форуми.

Преувеличено «приятелски» (в тази мода) или полезно: Вземете една.

Запомнете: Когато това хакер ви казва, че сте прецаках, и (без значение колко грубо) ви казва да не го направя отново, той се държи от загриженост за: (1), вие и (2) своята общност. Би било много по-лесно за него да ви игнорират и да филтрирате от живота си. Ако не можете да управлявате, за да бъдем благодарни, поне да има малко достойнство, не хленча и не се очаква да бъдат третирани като една крехка кукла само защото сте новодошъл с театрално свръхчувствителни душа и заблуди на правото .

Понякога хората ще ви атакуват лично, пламък, без видима причина, и т.н., дори ако не прецакаш (или са само прецаках в тяхното въображение). В този случай, се оплаква е начинът наистина да се притеснявам.

Тези са или Ламерс, които не разполагат с улики, но вярват, че са експерти, или кандидат-психолози тестване дали ще прецакаш. Другите читателите или да ги игнорират, или да намерят начини да се справят с тях сами. Поведението на flamers «създава проблеми за себе си, която не трябва да ви притеснява.

Не позволявайте да бъдете въвлечени в, един от двамата. Повечето пламъци са най-пренебрегвани — след като сте проверили дали те наистина са пламъци, а не указатели към начините, по които сте се издънили, а не хитро шифровани отговори на недвижими вашия въпрос (това се случва, както и).

 

Въпроси не задавам

Ето и някои класически глупави въпроси, и това, което хакери мислят, когато те не отговори на тях.

Q: Къде мога да намеря програма или ресурс X?
Q: Как мога да използвам X да направи Y?
Q: Как мога да конфигурирате ми командния ред?
Q: Мога ли да конвертирате документ AcmeCorp в TeX файл с помощта на Bass-о-матик файл конвертор?
Q: Мня {програма, конфигурация, SQL изявление} не работи
Q: Аз съм като проблеми с моя Windows машина. Можете ли да помогнете?
Q: Моята програма не работи. Мисля система съоръжение X е счупен.
Q: Аз съм като проблеми с инсталирането на Linux или X. Можете ли да помогнете?
Q: Как мога да се справи корен / крадат канал-OPS привилегии / чете нечия електронна поща?
Q: Къде мога да намеря програма или ресурс X?

A:

На същото място, щях да го намерите, глупако — на другия край на търсенето в мрежата. Не всеки знае как да използва Google все още?

Q:

Как мога да използвам X да направи Y?

A:

Ако това, което искам, е да направя Y, трябва да попитате този въпрос, без предварително да се предположи, използването на метод, който не може да бъде подходящо. Въпросите, свързани с тази форма често показват човек, който не е просто невежи за X, но объркан за това какво проблем Y те са решаване и твърде обсебени от детайлите на тяхната конкретна ситуация. Това обикновено е най-добре да се игнорират такива хора, докато те определят проблема си по-добре.

Q:

Как мога да конфигурирате ми командния ред?

A:

Ако сте достатъчно умен, за да зададем този въпрос, вие сте достатъчно умен, за да RTFM и да разберете себе си.

Q:

Мога ли да конвертирате документ AcmeCorp в TeX файл с помощта на Bass-о-матик файл конвертор?

A:

Опитайте и ще видите. Ако сте направили това, вие ще (а) научите отговора, и (б) не ми губи времето.

Q:

Моята {програма, конфигурация, SQL изявление} не работи

A:

Това не е въпрос, а аз не съм се интересуват в игра Двадесет въпроси да любопитствам действителното ви въпрос от теб — имам по-добри неща за вършене. Когато виждам нещо подобно на това, реакцията ми е нормално на едно от следните неща:

Имате ли нещо друго да добавите към това?

О, това е много лошо, надявам се да го поправя.

и това е точно какво да правят с мен?

Q:

Имам проблеми с моя Windows машина. Можете ли да помогнете?

A:

Да. Хвърли се, че Microsoft боклук и инсталирате операционна система с отворен код, като Linux или BSD.

Забележка: можете да задавате въпроси, свързани с Windows машини, ако те са около една програма, която не разполага с официални Windows изграждат, или взаимодейства с Windows машини (т.е., Samba). Само не се изненадвайте от отговора, че проблемът е с Windows, а не програмата, защото Windows е толкова разбити, че като цяло това е много често срещан случай.

Q:

Моята програма не работи. Мисля система съоръжение X е счупен.

A:

Въпреки че е възможно, че вие сте първият човек, който забелязва очевиден недостатък в системата повиквания и библиотеки силно използвани от стотици или хиляди хора, това е доста по-вероятно, че вие сте напълно невежи. Извънредни претенции изискват извънредни доказателства; когато правите иск като този, трябва да го направите резервно копие с ясна и изчерпателна документация за случая на неуспех.

Q:

Имам проблеми с инсталирането на Linux или X. Можете ли да помогнете?

A:

Не, аз ще трябва ръце за достъп до вашата машина, за да разрешите този. Попитайте вашия местен група потребители Linux за ръце за помощ. (Можете да намерите списък на потребителски групи тук.)

Забележка: въпроси за инсталиране на Linux може да бъде подходящо, ако сте на форум или пощенски списък за дадена дистрибуция, и проблемът е, че с дистрибуция; или на местни потребителски групи форуми. В този случай, не забравяйте да се опише точните детайли за неуспеха. Но направи внимателен търсите на първо място, с «Линукс» и всички съмнителни парчета хардуер.

Q:

Как мога да пляскане корен / крадат канал-OPS привилегии / чете нечия електронна поща?

A:

Ти си отрепка, за които искат да правят такива неща и идиот за задаване на един хакер да ви помогне.

Добри и лоши въпроси

И накрая, аз отивам да илюстрира как да задават въпроси по интелигентен начин, като например; двойки въпроси за един и същ проблем, един зададен по глупав начин и един по интелигентен начин.

Глупаво: Къде мога да разбера неща за Foonly Flurbamatic?
Този въпрос просто моли за «STFW» като отговор.

Смарт: Използвах Google да се опита да намери «Foonly Flurbamatic 2600″ в интернет, но аз имам някаква полезна хитове. Мога ли да получа указател към програмирането информация за това устройство?
Това вече е STFWed, и звучи като той може да има реален проблем.

Глупаво: Не мога да получите кода от проект Foo да компилирате. Защо е счупен?
Питащият предполага, че някой друг се издъних. Арогантен Git …

Смарт: Кодът от проект Foo не се компилира под Nulix версия 6.2. Чел съм с често задавани въпроси, но това няма нищо в него за Nulix-свързани проблеми. Ето препис от опит компилация ми; това е нещо, което направих?
The питащият е посочил на околната среда, прочетете Често задавани въпроси, се показва грешката, и не се предположи, проблемите му са някой друг е виновен. Това може да струва малко внимание.

Глупаво: Имам проблеми с моя дънна платка. Някой може ли да помогне?
Отговор за това е вероятно да бъде «Точно така. Имате ли нужда от оригване и памперсите, твърде? «, Последван от един удар на клавиша за изтриване.

Смарт: Опитах X, Y, и Z върху дънната платка S2464. Когато това не е работа, аз се опитах A, B и C. Обърнете внимание на любопитен симптом, когато се опитах В. Очевидно florbish се grommicking, но резултатите не са това, което можеше да се очаква. Какви са обичайните причини за grommicking на Athlon MP дънни платки? Някой да има идеи за още тестове мога да тичам да формулирам проблема?
Този човек, от друга страна, изглежда достоен за отговор. Той / тя е изложена за решаване на проблеми интелигентност, а не пасивно да чака отговор, за да падне от високо.

В последния въпрос, забележете тънката, но важна разлика между взискателни «Дай ми отговор» и «Моля, помогнете ми да разбера каква допълнителна диагностика мога да тичам, за да постигне просветление.»

В действителност, под формата на които последният въпрос е тясно въз основа на истински инцидент, който се случи през август 2001 г. относно Linux-ядрото пощенския списък (lkml). I (Ерик) беше една зададе въпроса това време. Бях виждат мистериозни блокирането върху Tyan S2462 дънна платка. Членовете на списък доставени критичната информация имах нужда да ги решим.

Задавайки въпроса по начина, по който го направих, аз дадох на хората нещо да се дъвче; Направих го лесно и привлекателно за тях да се включат. I демонстрира уважение към способността на моите връстници и да ги покани да се консултира с мен като връстници. Аз също демонстрира уважение към стойността на тяхното време, като им казва, слепи алеи вече бях ронят.

След това, когато благодари на всички и отбеляза колко добре процесът е работил, за lkml член наблюдава, че си мислеше, че е не е работил, защото аз съм «име» в този списък, но тъй като аз зададох въпроса в правилната форма.

Хакерите са в някои отношения много безмилостна меритокрация; Аз съм убеден, че той е прав, и че ако бях държал като гъба Бих са фламбирани или игнорирани, без значение кой съм. Неговото предположение, че аз пиша на целия инцидент като инструкция към другите доведе директно към състава на това ръководство.

Ако не можете да получа отговор

Ако не можете да получите отговор, моля, не го приемайте лично, че не се чувстваме ние можем да ви помогнем. Понякога членовете на попита групата може просто да не знаят отговора. Няма отговор не е същото като да се игнорира, въпреки че несъмнено е трудно да се забележи разликата отвън.

По принцип, просто се публикуване на вашия въпрос е лоша идея. Това ще се разглежда като безсмислено досадно. Имай търпение: лицето, с отговор на въпроса си, може да бъде в различни часови зони и заспал. Или тя може да бъде, че на въпроса ви не е добре оформен, за да започнем с това.

Има и други източници на помощ можете да отидете, често се снабдява по-добре адаптирани към нуждите на начинаещите е.

Има много онлайн и местни потребителски групи, които са ентусиасти около софтуера, въпреки че те никога не могат да са писали софтуер, себе си. Тези групи често формират така, че хората да могат да си помагат един на друг и да помогне на новите потребители.

Има също така изобилие от търговски дружества може да се заразят с помощ, както големи, така и малки. Не се страхувай от идеята да се налага да плащат за малко помощ! В края на краищата, ако вашата кола двигателя взривява главата уплътнение, шансовете са, че ще го отведе до магазин за ремонт и плащат, за да го поправя. Дори ако софтуерът не ви струва нищо, вие не можете да очаквате, че подкрепата за винаги идват безплатно.

За популярен софтуер като Linux, има най-малко 10 000 потребители на разработчик. Това просто не е възможно за един човек да се справи с призиви за подкрепа от над 10 000 потребители. Не забравяйте, че дори ако се налага да плащат за поддръжка, вие сте все още да плащат много по-малко, отколкото ако трябваше да купя на софтуера, както и (и подкрепа за софтуер със затворен код е обикновено по-скъпи и по-малко компетентен от подкрепа за софтуер с отворен код) .

Как да отговори на въпроси в Услужлив

Бъдете внимателни. Стрес Проблем свързани може да накара хората да изглеждат груби или глупави, дори когато те не са.

Отговор на първия нарушител оф-лайн. Няма нужда от публично унижение за някой, който може да е направил неволна грешка. Един истински начинаещ може да не знаят как да търсят архиви или когато често задаваните въпроси се съхраняват или публикувани.

Ако не се знае със сигурност, да кажем така! А наред, но авторитетно звучащ отговор е по-лошо, отколкото никаква. Не насочвайте някой надолу по грешен път, просто защото е забавно да звучи като експерт. Бъдете скромни и честни; даде добър пример както за питащият и вашите връстници.

Ако не може да помогне, не пречат. Да не се правят шеги за процедури, които биха могли да боклук настройка на потребителя — лошото сокът може да интерпретират тези като инструкции.

Попитайте сондиране въпроси, за да предизвика повече подробности. Ако сте добър в това, питащият ще научи нещо — и така може да ви. Опитайте се да включите лош въпрос в добър; Спомням си бяхме всички начинаещи веднъж.

Докато мърмореше RTFM понякога е оправдано, когато отговаряте на някого, който е просто мързелив мърляч, указател към документация (дори ако това е само предложение за Google за ключова фраза) е по-добре.

Ако ти започваш да се отговори на въпроса на всички, даде добра стойност. Не предлагам направени набързо заобиколни когато някой е с помощта на инструмента или грешен подход. Предложи добри инструменти. Нови рамки на въпроса.

Отговор действителната въпрос! Ако питащият не е било толкова задълбочено, че да се направи си проучване и е включен в заявката, че X, Y, Z, A, B, C и вече са опитвали без добър резултат, това е изключително безполезно да отговори с «Опитайте а или Б «, или с линк към нещо, което само казва:» Опитайте X, Y, Z, A, B или C. «.

Помощ вашата общност научите от въпроса. Когато полето е добър въпрос, запитайте се: «Как бих съответната документация или често задавани въпроси трябва да се промени, така че никой няма да отговори на този отново?» Тогава изпрати кръпка до отговорника на документа.

Ако сте направили изследвания, за да се отговори на въпроса, да демонстрират уменията си, а не писмено, като че ли обърка отговора от дупето. В отговор на един добър въпрос е като хранене гладен човек едно хранене, но като ги учите изследователски умения чрез пример е да им показвам как да се отглежда храна за цял живот.